lördag 30 juni 2007

Midsommarafton

Midsommaraftonen bjöd på både regn och rusk vilket inte gav sig utan höll i hela envisa dagen.
Vi samlades allihopa ute i Medlen och åt en riktigt traditionell midsommarlunch med sill, matjsesill, gräddfil, gräslök, och färsk potatis, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse m.m.
Självklart bjöds det även på nubbe...!


Efter lunchen struntade vi i regnet och fullföljde våra planer med att åka höskrinda efter traktor för att plocka blommor. Johan och Jessica hade byggt ett tak av en liten presenning och några parasoll. Det gav lite skydd, men inte mycket...!

Johan kunde tyvärr inte följa med då han hade en bussresa att köra, ända ner till Italienska Rivieran och därmed vara borta från familjen i 1 ½ vecka...!!

Vi (jag, Linnéa, Jessica, Håkan, Evelina, Sofia, Linus, Amanda, Jonatan, Patrik, Oskar, Philip, Kalle, Janne och Ulli. Annemai och farmor Gunhild stannade hemma.) åkte upp i skogen och stannade vid en mindre äng för att skaffa oss virke till midsommarstången och blommor till att klä den. Efter att ha huggit ner två björkar och plockat de få blommorna som fanns på platsen fikade vi under ett läckande parasoll. Några satt på släpet och några i traktorn, vi andra stod ute i det fria! Vi blev blöta, rejält blöta, men det var trevligt och minnesvärt!

Efter att ha kommit tillbaka åkte Linnéa och jag hem för att värma oss i ett bad och få på oss lite torra kläder! När vi kom tillbaka hade Jannes bror med familj anlänt, Lasse och Mimmi. En riktigt släktträff!!

Sen det dags för middag, grillat med potatisknyten och 2 goda såser som jag hade med mig! Jonatan, Lasse och Viktor skötte grillning, gick väl inte så jättebra för dom...! Papperskartongerna började brinna och köttet blev ganska vidbränt. Men min fläskfilé blev tur nog alldeles perfekt!



Efter middagen var det dags för efterrätt, min goda Apelsinchokladkaka som är perfekt för gluten-allergiska Annemai, nämligen inget mjöl i den! Mätte och belåtna jäste vi efter en regnig men trots allt mycket trevlig dags tillsammans, tråkigt att vi inte ses oftare!!

Morfar/farfar Janne och yngsta tillskottet i klanen Bernfalk, Annie, slocknade i soffan, det är påfrestande att fira midsommar!

måndag 25 juni 2007

Lill-semester i Stockholm

Varje år i mitten av juni sticker Johan till Hultsfred för att gratis-jobba som säkerhetsvakt, ett jobb han verkligen trivs med och verkar inte direkt vilja sluta med...! Nästa år är det 10-året i rad han kommer att ha jobbat, inte illa!

Istället för att sitta hemma och ha tråkigt åker Linnéa och jag på lill-semester till Stockholm för att hälsa på mormor, morfar och våra vänner. Bland annat besökte vi Juni-backen med mormor, två gånger till och med! Fast första gången var inte lika rolig... Enligt deras öppettider skulle dom stänga kl. 17 så jag och Linnéa skyndade oss till Djurgården. Vi var på plats vid 16, lagom tid innan stängningsdags. Men tydligen stängde dom entrén redan kl. 16, mycket dålig stil att inte annonsera om det!! *morr* Så vi prövade att gå till Aquaria en bit bort istället, men dom stängde redan kl. 16:30. Tydligen vill dom inte ha gäster...!

Istället fick vi roa oss själva en stund, vi gungade i en lekpark och tittade på båtarna. Det var minst lika roligt det...!


Dagen därpå prövade vi igen, denna gången strax efter öppning. Det fanns mycket att titta på! Man fick besöka olika sagoböckers världar, bla Findus och Pettson, Mumintrollen och Maja. Sen åkte vi sagotåget, vi både åkte igenom och flög över olika sagor som Astrid Lindgren har skrivit. En del var roliga och andra lite läskiga, Ronjas rövare och draken i Bröderna Lejonhjärta var inte roliga.
Det var även en teaterpjäs med Karlsson på taket, Linnéa var lite besviken då både jag och mormor hade utlovat Pippi. Tydligen var det timmen tidigare... Efter halva pjäsen gick vi vidare och hamnade i butiken, här fanns det spännande saker!

Bland annat hade dom fina brandmans-hjälmar!


Snälla mormor köpte en stor pippi-docka till Linnéa, en riktig favorit som numera bor i bilen. Hon knäpps ordentligt fast i Linnéas bilstol och är mycket älskad av Linnéa!

Så här glad blev Linnéa för sin fina docka och det roliga besöker på Junibacken.

Arbete pågår...


Nu har vi äntligen påbörjat slipningen!

Eller vi och vi, det är stackars Janne som sliter med slipningen av golvet.

En stor eloge till honom!!

Tyvärr är inte vi, dom blivande hyresgästerna, speciellt hjälpsamma... Jag måste jobba och Johan har fått en körning till Italien, men självklart kommer vi hjälpa till när vi kan!

Det känns skönt att ha fått ordning på golven innan vi flyttar in, går inte riktigt att bo i röran tyvärr...!

Jag börjar bli lite stressad över flytten nu, mindre än 2 veckor kvar och än är inte allt packat. Inte det lättaste heller när jag jobbar och sen ska ta hand om Linnéa ensam. Tur det finns Pettson och Findus...! *ler*

Men jag måste säga att golven i vardagsrummen verkligen ser lovande ut. Det kommer bli jättefint när allt är lackat och klart!!


måndag 11 juni 2007

Ingen badkruka!


Med jämna mellanrum träffas vi familjer som väntade barn samtidigt hösten 2004. Vi lärde känna varandra under kursen som bvc höll om förlossning och föräldraskap och har än idag, lite mer än 2,5 ås sen vi träffades första gången, fortfarande kontakt!

Vi turas om vem vi ska vara hos för att det ska bli rättvist, bla så ska vi vara hos oss nästa gång ute i vårt nya hus i Medlen. Hoppas bara att vi har hunnit få ordning på det mesta tills dess!

Våra vänner som vi hälsade på denna gången hade en nyinköpt uppblåsbar pool som våra barn trivdes väldigt bra i. Det var knappt Linnéa ville gå hem!

En av lekarna i poolen var att antingen slänga sig på rumpan eller på knäna och göra ett så stort plask som går. Ju mer det skvätte desto mer skrattade dom! En annan rolig lek var att slänga sig över poolkanten och mer eller mindre slå en kullerbytta, att dom på samma gång fyllde poolen med gräs verkade inte störa dom direkt.


Linnéa gjorde en rejäl dykning när en av lekarna var att springa runt poolen för att sen slänga sig med ett stort plask i poolen igen. Hon dök med huvudet under vattnet, vände på kroppen och kom sen upp. Jag sprang förskräckt fram då jag trodde att Linnéa skulle vara ledsen, men icke! Hon vara bara intresserad av handduken för att torka vattnet ur ansiktet!
Imponerande!


Och helt klar blir man slut efter en massa bus i poolen. Att ha roligt kan ta musten ur en! Linnéa var inte direkt svårsövd på kvällen, somnade som en stock!

torsdag 7 juni 2007

Vårt nya hus




För några månader sen köpte Johans pappa Janne granngården ute i Medlen. Han vill ha marken och ladugården, och köpte samtidigt huset. Då var i ganska trångbodda i vår lilla 3:a på 85 kvm erbjöd han oss att hyra huset för 4000kr i månaden, nästan lika mycket som vi betalar i hyra idag! Efter husesyn och överenskommelse om viss renovering tackade vi ja till erbjudandet.

Vi har nu sagt upp vår lägenhet till den 7 juli och planerad inflyttning i huset är den 1 juli, med andra ord en extra vecka utifall vi inte skulle hinna ordna golven.

Golven i två rum på nedervåningen och tre rum på övervåning är i dagsläget täckta med 70-talets läskiga plast- och heltäckningsmattor. Dessa ska bort för att sen antingen slipa och lacka golvet eller lägga in klick-golv. Ett av kraven för att vi ens ska flytta in!
Hoppas bara att vi hinner så vi inte står utan bostad! Lite orolig...!



För att få en överblick över hur huset ser ut så har jag med hjälp av min pappa Olle ritat upp en ritning i AutoCad, lite svårt men jättekul att göra!

Här nedan ser ni bottenvåningen:




Och här är övervåningen:



Det ska bli så skönt att flytta till ett stort hus med massor av utrymme. Förråd har vi massor av!! Ska även bli väldigt kul att renovera efter egna önskemål, med Jannes godkännande förstås... *ler*

Vi återkommer snart med mer information om huset och renoveringen!

onsdag 6 juni 2007

Gammelgäddan

Ett av Johans och Jonatan stora intressen är att fiska i Kyrksjön, ibland får dom napp, ibland inte. Men idag fick Jonatan tag på gammelgäddan, och det med råge!

Efter bara fem minuters fiskande fick Jonatan napp och drog upp en av deras hitils största fångst, en gädda, nästan en meter lång och 4 kilo tung.

Gissa om dom är stolta!


Jag trodde dom skojade först när dom sa att dom hade fångat en en meter lång fisk, men där hade jag fel. Fisken är verkligen enorm, en rejäl gädda!
Grannen hjälpte oss att väga fisken, den väger knappt 4 kilo, inte illa! Den var så stor att den inte fick plats i Johans håv utan dom fick stjälpa fisken i båten.



Vi rådfrågade grannarna om vad man kunde göra med en sån här bjässe och rådet var att fjälla och rensa den för att sen frysa in den. Vi ringde även till min mamma Lena som kommer komma ner på besök i helgen och hon tyckte vi skulle spara den tills på lördag då vi ska laga till något delikat.