fredag 5 oktober 2007

Födelsedagskalas

När Linnéa fyllde 3 år valde jag att ha ett kalas med Pippi-tema och det rejält, och vad vore ett Pippi-kalas utan ett besök av Pippi och Prusiluskan?! Jag hade tur att få tag på Lisa Karlsson, Vissefjärdas egna sångfågel som gärna ställde upp som Pippi, svärmor Annemai valde självmant att vara Prusiluskan. Tillsammans skojade dom med barnen och Pippi sjöng flera olika låtar...!
Linnéa sken upp glatt när hon fick se Pippi och sjöng även med i en del av låtarna, en riktig Pippi-tjej!
Pippi drog även med alla barnen på skattjakt, nånstans i huset fanns det en skattkista med guldpengar och det dröjde inte länge innan dom funnit skatten. Däri låg det godispåsar och chokladguldpengar till alla barnen. Efter skattjakten bröt Pippi arm med barnen och även Linnéas pappa Johan som konstigt nog förlorade, men hon är ju också världens starkaste tjej!
Kort sagt ett mycket lyckat kalas, både föräldrar och barn var imponerade av tårtan och roade av Pippi-besöket. Funderar redan nu på hur vi ska fira Linnéas 4 års dag... *ler*


Lill gubben - tårtan


När jag planerade tårtorna till kalaset såg en bild framför mig på hur slutresultat skulle se ut, dessvärre blev det inte riktigt så gällande häst-tårtan. Allt gick bra framtill dekoreringen... Jag hade tänkt att bre ut en vit-chokladkräm istället för vanlig grädde men vid tillverkningen av krämen upptäckte jag att jag köpt vanlig choklad istället för vit... *suck* Inte mycket att göra utan att vispa grädde till tårtan istället! Då grädden mer eller mindre var slut efter Pippi-tårtan plus att vi behövde korv, ketchup m.m. stack killarna iväg och handlade och anlända minuten innan gästerna kom...!!

Så det var under stor stress och hast som jag dekorerade Lilla gubben. Önskar jag hade haft mer tid till honom, men så blev det tyvärr inte. Man kan inte lyckas med allt...! *ler*

tisdag 2 oktober 2007

Linnéas presenter


Mamma & pappa
Golvpussel, Pippi-hus och Bamse-film
Våra kompisar Björne & Jenny
2 st Astrid Lindgren-filmer; Alla vi barn i Bullerbyn
Vår kompis Kristina
Målarbok och en Muckla (gosedjur)
Min vän från AMB Yvonne
Blinkande och tjutande trollstav (alla barnens favorit)
Morfar Olle
Pippi-tröja, Pippi-mössa, Herr Nilsson (gosedjur), kritor och ritblock
Mormor Lena
En massa kläder, bla regnställ
Familjen Edberg
En läsebok
Familjen Fritzson
Princess-tiara, princess-spö, och magnet-Pippi-pussel
Familjen Papadopoulos
Målarbok och tuschpennor
Gammel-farmor Gunhild
Princess-slott
Gammel-mormor Karin
100 kronor
Gammel-moster Ulli
Princess-klänning och halsband
Farmor & Farfar
Sandlåda och en lejonfilt
Farbror Jonatan
Läsebok
Vår kompis Jenny
Strumpor, hårtofsar och hårspännen
Moster Kicki
Läsebok

Pippi-tårta


Ett pippi-kalas utan en riktig Pippi-tårta är inget riktigt kalas!

Så det var med blandade känslor jag prövade mig på att göra en Pippi-tårta, det var både kul och svårt! Med en mall var det bara att börja beskära tårtbotten, ett av problemen var dock att bakplåten inte var tillräckligt stor för pippis flätor. Jag fick tyvärr kapa av någa centimeter...!

Efter att ha googlat på nätet och besökt olika tårtforum var jag påläst med vilka metoder och material jag skulle använda mig av. Vanligtvis brukar man ha marsipan på tårtan men denna gången valde jag att göra det lite svårare för mig själv.

Efter ett recept på familjeliv.se valde jag att göra egen Marsmallowsfondant (MMF):

ca 5 dl packade marshmallows
(OBS! Om du tar rosafärgade blir som dom pippis ansikte!)
2 tsk vatten
7 - 8 dl florsocker

Lägg marshmallows i en skål med lite vatten och smält i micron ca 40 sek. De ska puffa upp och bli mjuka. Rör ordentligt i det. Tillsätt florsocker och vatten tills det inte längre klistrar. Ta ut på bakbord och knåda väl i 5-7 minuter. Förvara lufttätt i plastfolie och plastpåse.

Som fyllning till tårtan valde jag ett lager med Nougatmousse, inte nyttigt men gott!

3 dl vispgrädde
150 g dubbelnougat (3 stycken)

Klipp eller skär ner nougaten i mindre bitar. Hetta upp vispgrädden i en kastrull - Får absolut inte koka! Lägg i bitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen. Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.
OBS! Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt!

Och i det andra lagret valde jag Apelsinmousse, en lite syrligare fyllning.

3 dl grädde
3 msk strösocker
4 msk koncentrerad apelsinjucie
2 äggvitor

Vispa äggvitorna till hårt skum, vispa grädden till hälften & blanda i socker & jucie. Fortsätt vispa grädden hårt,blanda försiktigt ner äggvitan i grädden. Låt stå i kylen ca 2 timmar. Vill du ha den gulare, droppa i lite gul hushållsfärg!

I den andra tårtan hade jag nougatmousse och hallonmousse. Detta recept räcker till 2 lager med fyllning!

250 g djupfrysna hallon
1 msk socker
fröna från 1 vaniljstång eller lite vaniljsocker
2 dl naturell youghurt
0,25 - 0,5 liter vispgrädde

Tina bären och mosa dem med socker och vanilj. Vänd ner youghurten och sist hårdvispad grädde. OBS grädden ska vispas riktigt hårt – tills precis innan det blir smör. Ställ kallt 1 timme.


Alla fyllningar lät jag stå över natten för att gotta till sig lite extra, bla apelsinmoussen fick skarpare smak!

Dekorationerna i Pippis ansikte gjorde jag med chokladkristyr och röd pyntgelé.

Trots att tårtan inte riktigt blev som jag fantiserade måste jag säga att jag är riktigt nöjd för att vara nybörjare. Jag har nu fått blodad tand och vill gärna baka fler...!!




Tårtbakning


Inför Linnéas kalas bakade jag med hjälp av Linnéa 2 stycken tårtbottnar. En till Pippi-tårtan och en till Lilla gubben-tårtan. Jag hittade en mycket enkelt och smidigt recept på nätet. Bottnarna blir tjocka och fluffiga och smeten var precis lagom till min stora tårtform (25 cm - 35 cm)

6 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Vispade ägg och socker pösigt. Blandade mjölsorterna och bakpulver och vände ner i smeten. Blandade om. Hällde ner det i välsmord långpannan och gräddade i nedre delen av ugnen på 175 grader i 20 - 25 minuter.

Linnéa var jätteduktig på att både blanda mjöl och röra i äggröran, en blivande bagerska kanske...?!