lördag 19 maj 2007

Annie Birgitta Ulli Anita Fritzson

När vi fick inbjudan via telefon av Jessica trodde vi dom skojade, "Dop klockan 8 på morgonen", dom som aldrig stiger upp innan kl. 10! Men nej, det var med fullt allvar som den monotont morgontrötta 6-barns familjen bjöd in oss på dop under en morgonsandakt i den lilla byn Skir strax utanför Växjö.

Trötta, hungriga och lite smågrininga gav vi oss iväg kl. 7 mot Skir.
Johans föräldrar skulle envist åka via 6:30, för det tar tydligen en timma till Växjö enligt dom. I alla fall om man kör lagligt...! Det tog inte lång stund innan vi var i kapp dom. Vi trodde dom hittade till platsen vilket dom tydligen inte gjorde, men tur i oturen så vi mötte familjen Fritszon så det löste sig ändå.

Den okristligt tidiga morgonandakten hölls ute på landet, mitt i en skog.
Vi fick parkera bokstavligen mitt i skogen! Platsen där dopet och andakten skulle ta plats var vid en liten källa, mycket vackert om man försöker bortse från allt envist regn som inte ville sluta trots alla böner och lovsånger vi sjöng!





Det fanns ett litet party-tält med några bänkar där de flesta fick plats, vi andra stod utanför med varsitt paraply. Linnéa satt i sin vagn med både strumpbyxor och byxor på sig. Vi försökte täcka upp henne med en regnrock vilket var lite svårt då lilltjejen inte ville sitta still.



Det var samma präst som vigde oss och som döpte Linnéa som skulle hålla i morgonandakten, Åke Roxberg. Han är en skön präst med glimten i ögat som som gärna skojar under sina predikningar.

Trots vädret var det en ganska stor grupp på ca 25 - 30 personer som träffades ute i skogen för att tillbe gud och hedra Annie med sin närvaro. Efter några sånger, psalmer och böner var det dags för dopet. Dom var så många längst fram att dom var tvungna att bära bort en av de främre bänkarna för att få plats.



Jonatan var en av gudföräldrarna som fick äran att hålla i dopfunten, en vacker blå glasskål. Linus och en av ägarna av platsen vi var på hämtade vatten ur en källa. Åke gjorde den sedvanliga dopceremonin och sade "Annie Birgitta Ulli Anita, jag döper dig i Faderns och Sonens och den helige Anderns namn." Nu är Annie döpt!

Efter dopceremonin samlades vi hemma hos familjen Fritzson, egentligen skulle vi haft dopkalaset vid källan men då det regnade flyttade vi oss inomhus. Vilket var både varmare och trevligare. Tack över huvudet, trevligt sällskap och en varm brasa är inte helt fel!

Vi bjöds på brunch; mackor av olika slag, frukt, nötter, olika ostar, kaffe, thé, juice m.m. Allt smakade mycket gott för en frusen själ!




I dopgåva gav vi Annie Pekbibeln av Lars Steiner. En passande bok vid dop tycker vi då den är både religiös och rolig för barn!


(Board book. Rabén & Sjögren 2006. ISBN: 9129665329 / 91-29-66532-9)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar